BELL*ABRUZZO

Fra kvantitet til kvalitet


Vindyrkning i Italien var indtil 1980'erne på niveau med andet landbrug og samtidig var vin en selvfølgelig drik ved middagsbordet. Kvaliteten var dengang ikke i fokus som vi kender det i dag. 


Vingårde har altid været og er stadig ofte et familieforetagende, der går i arv og de yngre generationer har de senere år haft fokus på jordlodder, der er velegnet til vindyrkning samt ændret opbindingen af vinstokke for at højne kvaliteten. Med et tilskud fra EU pr. hektar vinmark – ved mindst to hektar – har det muliggjort støtte til at omlægge vinopbindingen til fritstående vinstokke i rækker i stedet for den tidligere meget udbredte baldakin-opbinding, hvor vinen udgjorde et tag, som vinstokkene kunne brede sig over og dermed højne udbyttet. Med den fritstående vinopbinding er udbyttet lavere, men kvaliteten højere og denne omlægning af mange vinmarker har haft betydning for Italien som vinproducerende land og for regioner som Abruzzo, der har kunnet højne og udvikle vinkvaliteten.

Vinklassificering


Italien har i EU sin egen vinklassificering under katagorierne bordvin og kvalitetsvin.


Bordvinklassificeringen

  • VdT (Vino da Tavola|bordvin): hverdagsvin uden officiel kontrol
  • IGP (Indicazione Geografica Protetta|Beskyttet geografisk betegnelse): én fase af produktionsprocessen finder sted i det på etiketten definerede område
  • IGT (Indicazione Geografica Tipica|Områdegeografisk betegnelse): vinen er fra det på etiketten definerede område


Kvalitetsklassificeringen

  • DOP (Denominazione d’Origine Protetta|Beskyttet oprindelsesbetegnelse): garanterer vinenes produktionsmetoder og beskytter mod kopiering af disse
  • DOC(Denominazione di Origine Controllata|Kontrolleret oprindelsesbetegnelse): garanterer bestemte krav til druesorter, deres oprindelse, alkoholindhold, syreindhold, ekstrakt og høstudbytte
  • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantia|Kontrolleret og garanteret oprindelsesbetegnelse): garanterer krav til druesorter, deres oprindelse, alkoholindhold, syreindhold, ekstrakt og høstudbytte samt at disse kontrolleres

Vingårde og kooperativer


I Abruzzo er der mange selvstændige vingårde, som producerer vine af egne druer. Ofte har disse vingårde en lang historie som familiedrevet virksomhed og de er både stolte og ydmyge over deres produktion af vin. De lokale vingårde, der producerer vine af egne druer under eget navn er netop de vingårde, hvorfra vi henter vin i Abruzzo. 


Der produceres i Abruzzo også en del vine i kooperativer, hvor medlemmer bidrager med deres høst til fælles vinproduktion og dygtige ønologer yder det sidste for at højne vinenes kvalitet. Også her kan man finde gode vine, men fortællingen er an anden, da druerne er dyrket under forskellige vinbønder og dermed også dyrket på forskellig vis. Det er først i kooperativet de alle blandes og derefter gennemgår en samlet behandling.